Surfers Paradise en Byron Bay
Door: Mirjan
Blijf op de hoogte en volg Mirjan
03 Januari 2010 | Australië, Coffs Harbour
Hieronder mijn reisverhalen van Kerstmis en Nieuwjaar…
Op een uurtje rijden vanaf Brisbane lokt de Gold Coast. Zeker de omgeving van Surfers Paradise, met typische hoogbouwskyline, is een echt vakantie- en recreatie paradijs. Tenminste, voor die toeristen die geen rust maar wel strandgenoegens, winkelplezier, recreatieparken, watersport en nachtleven zoeken.
Op ‘Christmas Eve’ ben ik gearriveerd in Surfers Paradise. Helaas voelde ik me niet op en top en ben ik met gigantische hoofdpijn en heftige opvliegers vroeg naar bed gegaan …:S
De volgende dag was ik gelukkig een stuk fitter en kon ik me gereed gaan maken voor mijn eerste Kerst ‘on the beach‘.
Toch wel een heel bizar idee; Kerst vieren in de zomer. Zoals ik al eerder aan jullie heb moeten bekennen is er totaal geen besef van het feest dit jaar. Op het strand zijn wat verdwaalde Kerstmannen en elfjes te vinden en daar is alles mee gezegd. Na een duik in de oceaan is het tijd om het kerstdiner voor te bereiden wat dit jaar bestaat uit zelf gemaakte broodjes hamburger en een cola aan de picknicktafel van het hostel.
Alle winkels, restaurants en clubs zijn gesloten op eerste Kerstdag dus er is weinig te beleven.
Tweede Kerstdag; door de Ozzies ook wel ‘Boxing Day’ genoemd, staat in het teken van ‘SALES’. Ik heb me gelukkig in weten te houden en zowaar ‘weer’ niets gekocht (ondanks dat ik een shopaholic ben in Nederland, hè mam en Rosemarie;):P) .
Tegen de avond zijn we (Jarvis, John en ik) vertrokken naar het Skilled Park in Robina, om de eredivisie voetbal wedstrijd tussen Gold Coast United (met ex-PSV speler Jason Culina) en Brisbane Roar (met Dutchie; Gregory van Dijk) bij te wonen. Het is 5-1 voor Gold Coast United geworden.
Het strand van ‘Surfers’ ligt op ongeveer vijf minuten lopen van het hostel. Het heeft wat weg van de tv-serie ‘Baywatch’; op iedere 100 meter is een strandwachten post te vinden met (aantrekkelijke) lifeguards (helaas heb ik Mitch Buchannon nog niet gevonden). Deze staan continue in de startblokken om levens te redden uit de ruige oceaan (wat zowaar ook gebeurde op eerste Kerstdag).
Op en rond de stranden heerst het typische ‘Australische strandleven’ met lichaamscultus, surfers en mensen die zich vermaken met andere sporten.
Zo lag ik lekker op het strand naar wat jongens te kijken die bezig waren met een bal van de grond te houden… Eén van de jongens maakte een mistrap en de bal belandde op mijn handdoek. Nadat ik de bal had terug geschopt werd ik door Mostafa (uit Egypte) uitgenodigd om mee te doen. Dit aanbod kon ik natuurlijk niet weerstaan…;):P, mede doordat het ruim vijf weken geleden was dat ik een bal had aangeraakt.
Uiteindelijk werd het een internationale wedstrijd 3-3; Brazilië, Ierland en Nederland tegen Ambon, Engeland en Egypte. Anderhalf uur later was de wedstrijd beslist in ons voordeel, de jongens waren onder de indruk van mijn kwaliteiten en we moesten helaas stoppen…(omdat het doel van slippers werd weggespoeld door de branding.) Het was een leuke middag en ik heb eindelijk wat gedaan aan mijn fysieke gesteldheid(A-W;)).
Wet ‘n Wild Water World is één van de vele funparken in de Gold Coast. Samen met de Engelse jongens heb ik een bezoek gebracht aan dit waterspektakel wat bestaat uit vele creatieve manieren om nat te worden. Zo zijn er mega hoge glijbanen, een gigantisch golfslagbad en een wild water trechter waar je in een rubberen ring (voor vier personen) met 70 km/u naar beneden wordt geschoten.
Helaas regende het de gehele tijd waardoor de dag letterlijk en figuurlijk in het water viel. Tegen 16.00 uur waren Jarvis z’n tenen bevroren, John’s handen waren donkerpaars en mijn lichaam was vol met kippenvel; dat was het teken om richting de uitgang te vertrekken.
Het lijkt wel of iemand de regendans heeft gedaan… de volgende dag was nog druileriger dan de dag daarvoor… Terwijl normaal gesproken het misschien een paar dagen per jaar regent in deze regio…helaas net op dit moment; dus dikke pech! Dan duurt een dag in een kustplaats best lang en is behoorlijk saai.
Mijn laatste dag in dit vakantieparadijs is alweer aangebroken. Het eerste wat ik deed toen ik wakker werd was kijken hoe het weer erbij stond… Gelukkig lachte het zonnetje naar me… dus op naar het strand…
Hoe meer ik richting het zuiden ga hoe hoger de golven worden…vanaf het strand lijken ze al ’massive’ maar als je dan werkelijk in de zee staat en er komt een flinke wave aan dan is het alle riemen vast (touwtjes van de bikini) en proberen te blijven staan wat in de meeste gevallen mislukt. Het grappige is dat iedereen het blijft proberen…
Tegen de avond ben ik naar de Q1 gegaan welke zich op ongeveer 200 meter lopen van mijn verblijfplaats bevindt. Het gebouw (inclusief piek) is 322,5 meter hoog en is hiermee het hoogste woonblok ter wereld, welke bestaat uit 80 verdiepingen. Het neemt de 20ste plaats in van s’werelds hoogste gebouwen. Om je een indruk te geven: het is hoger dan de Eiffeltoren in Parijs en het Chrysler gebouw in New York.
Op de 77ste verdieping vind je het Q-deck waar vandaan je wordt getrakteerd met een prachtig uitzicht over de oceaan, ‘Surfers’ en de omgeving. De lift in dit gebouw is de snelste in de wereld. In 43 seconden word je van verdieping 1 naar 77 gelanceerd.
Op ‘oudejaarsdag’ ben ik naar Byron Bay gegaan. De bus vertrok om 9.30 uur en zou om 12.00 uur aankomen… in eerste instantie begreep ik niet waarom deze reis 2,5 uur in beslag zou nemen, de afstand tussen beide plaatsen is namelijk ongeveer 100 kilometer. Gelukkig gaf de buschauffeur het antwoord op mijn verwarring… Bij het passeren van de grens tussen Queensland en New South Wales wordt de klok een uur vooruit gezet vanwege ‘day-light saving‘(10 uur tijdsverschil met Nederland). Ik was blij dat de chauffeur dit meldde… anders was het een raar moment geweest voor mij in de avond…
Aangekomen in Byron lijkt het of ik ben terug gereisd naar de jeugd van mijn ouders en hun leeftijdsgenoten. Er heerst een ware hippie cultuur met Flower Power, hippie campers, langharige heren, regenboogkleding, ’peace’ en wierook wat de sfeer zeer aangenaam en relaxed maakt in dit kustplaatsje.
Op New Years Eve worden er vele feesten georganiseerd in ‘Byron‘. Naast Sydney is het één van de populairste plaatsen om het nieuwe jaar in te knallen. Dit omdat het ‘t meest oostelijke punt is van het vaste land in Australië. Toegang tot een feest kost al gauw $ 50 - $100. Gelukkig werd in mijn hostel een feest met gratis entree voor de overnachtinggasten georganiseerd en dit was zeer geslaagd. Om 12.00 uur PM vertrok iedereen naar het strand voor een Nieuwjaarsduik…
Het was een bijzondere ervaring maar ik mis wel de tosti’s in het TaLaNi, vuurwerk, de gezelligheid van vrienden en familie om me heen en het toewensen van een gelukkig nieuw jaar…Hier geven ze namelijk maar één zoen…hihi
Aangezien ik gek ben op alle nieuwjaarsrecepties en dergelijke baal ik er natuurlijk van dat ik daar niet aan kan deelnemen dit jaar…:P;)
Met de Nieuwjaarsduik heb ik gewacht tot de volgende dag. Dit was de eerste keer dat ik heb mee gedaan aan deze traditie en het is voor herhaling vatbaar…hihi
Waarschijnlijk voor diegene die hieraan hebben deel genomen in Nederland was het wat minder aangenaam…(Jeppie:P)
Cape Byron is werkelijk het meest oostelijke punt van het vaste land. Op dit schiereiland vind je een sprookjesachtige vuurtoren en een wondermooi panorama. Van een ‘local’ hebben we gehoord dat de sunrise werkelijk betoverend zou zijn vanaf deze locatie. Soms zijn er dolfijnen en walvissen te zien in het juiste seizoen.
Omdat we geen idee hebben hoe laat de zon op zou komen hebben we geprobeerd wat informatie in te winnen… er werd verteld dat dit rond 5 uur in de morgen zou zijn. Samen met Fabia (Zwitserland) en Jessica (Australië/Sydney die Oud en Nieuw in Byron kwam vieren:S) hebben we de wekker om 03.30 uur gezet en zijn we vervolgens begonnen aan de wandeltocht. We hadden de keuze uit een bushtrack of een geasfalteerde (auto)weg…we hebben voor het laatste gekozen… Drie kwartier later zijn we aangekomen bij ‘the lighthouse’ en het was nog aarde donker…We hebben nog een uur in de kou moeten wachten voordat we wat lichtstralen zagen. Helaas was het een bewolkte morgen waardoor het niet zo magistraal was als beloofd maar we hebben ervan genoten…op de terugweg hebben we nog twee wilde walibi’s en een dode haai gespot. Terug in het hostel zijn we direct weer naar bed gegaan.
Rond 11 uur werd ik wakker en ben ik naar het strand gegaan om even lekker bij te bronzen…:P
Op weg naar mijn volgende locatie (Coffs Harbour) heb ik mijn meest verschrikkelijke ervaring tot dusver mee gemaakt in Australië. Ik zat namelijk in de Greyhound en ik moest heel erg nodig naar het toilet…aangezien het nog ruim een uur rijden is heb ik gebruik moeten maken van het toilet in de bus. Dit is werkelijk een nachtmerrie... wanneer je de bus in stapt ruik je het watercloset al bij binnenkomst… Moet je nagaan hoe vreselijk dat geweest is…:S
Inmiddels zit ik in Coffs Harbour in mijn favoriete restaurant… maar daarover de volgende keer weer meer…(wat een cliffhanger…whaha)
Liefs en drie dikke Nieuwjaarszoenen -XXX- Mirjan
P.s.:
* Uiteraard ben ik benieuwd naar iedereen z’n Kerst en Nieuwjaar stories…!!
* Wederom bedankt voor alle reacties en gelukwensen voor het nieuwe jaar!!
* Ik vind het fantastisch dat jullie me zo op de voet volgen en ik zit weer te genieten als ik jullie reacties terug lees!!
03 Januari 2010 - 08:09
Max:
Mirjan
De Beste wensen vanuit het sneeuwerige Zuiden van Nederland. Weer een heel leuk verhaal.
Geniet maar verder en blijf nog maar in Aussie's. Komende dagen wordt het plaatselijk -15 graden. Kijk maar goed er staat een minnetje voor.
Groetjes Max -
03 Januari 2010 - 08:26
Simone:
Haaii Mop!
Gek zeg, oud & nieuw in de sun!
Hier ligt gewoon alweer sneeuw.. en hopelijk kunnen we van de week schaatsen!
Gaaf dat je je voetbaltrucs heb laten zien, ik oefen nog altijd.. maar helaas!:P
Binnenkort weer ffies daten??
Dikke knuffel + drie kussen..
ps. ditmaal is de nieuwjaarsreceptie 3,5mnd verlaat.. you're welcome;) -
03 Januari 2010 - 10:00
Trudy:
Hoi,
Allereerst de beste wensen voor 2010. Weer genoten van je verhaal. Lijkt me idd wel apart hoor om al die feest dagen in de zon mee te maken.Hier ligt weer sneeuw en tis behoorlijk koud.Das hier dus een wat een koudere NJ duik dan bij jou.
Niet verkeerd een partijtje voetbal met Mostafa.....
Mooie foto!s weer.
Genietse verder en ik wacht weer op de volgende up-date.
Groetjes Trudy -
03 Januari 2010 - 10:36
Cor:
Pfff... wat krijg ik weer een mega jaloers gevoel!!! :( ;)
Geweldig weer al je belevenissen. Lekker een keer gewoon om 3.30 uur eruit om wat moois te willen zien!
Tuurlijk iets minder om met die feestdagen niet thuis te zijn, maar de voor de rest; jaloers!!! :)
NYE hier was leuk; 's middags bij Pel gezeten natuurlijk en toen bij mij thuis tot half 3 ofzo en toen weer is naar Talani gegaan wat ook leuk was! Maar ja, de vakantie is weer voorbij en morgen weer beginnen met werken...
Enjoy!
XX -
03 Januari 2010 - 11:27
Esther:
Hey Mir,
Leuk om je verslagen en foto's weer te lezen! Vooral de foto van
Mustafa spreekt me wel aan ;-)
Geniet van alles!
Liefs Esther -
03 Januari 2010 - 11:32
Saskia :
Hey Mir,
Mooi kerstkaartje had je ;-) Allereerst natuurlijk de beste wensen voor een mooi en goed 2010! Maar aan al de foto's te zien gaat dat nog wel lukken daar.
Blijven genieten!
X Sas
03 Januari 2010 - 12:06
Idb:
Wow you had a great time on the beach i can see!
Geniet nog van je 3 maandjes!
x idb -
03 Januari 2010 - 12:37
Annemarieke:
mmm lekker mmm -
03 Januari 2010 - 13:07
Annemarieke:
Oeps, ging niet helemaal goed.. Je hebt weer een mooi verhaal geschreven mir. Het lijkt een hele lap tekst, maar het leest lekker weg!
En ook mooie foto's, gaat straks nog lastig worden als je er maar 1 gaat vergroten voor op je kamer..
So en je fysieke gesteldheid met Mostafa op peil houden klinkt ook niet echt verkeerd!!;):p wow!!
Die jongens keken vast hun ogen uit toen jij even al je voetbaltrucs liet zien!! Haha
Was leuk om je f te horen via de telefoon op oudjaarsavond! Ging goed zo op de speaker! Ben alleen wel benieuwd wat zo'n belletje me gaat kosten, of kan ik dat bij jou declareren?;)
Vanaf morgen gaat voor mij het "zware" leven ook weer beginnen. Moet weer gaan werken. Van de week ook gelijk een nachtdienst, lekker met
-10 brrr koud!
Ook ga ik morgen mijn volleybalschoenen maar weer eens uit het vet halen. Kijken of ik het nog kan, als me knie een beetje meewerkt!
Jammer dat je zaterdag niet bij ons "kaasavondje" kan zijn! Maarja jij lust toch geen kaas, of was dat Hanneke:):p!!
Nou veel plezier weer en we contacten!
Kuss Anne-Marieke
Ps: Gisteren heerlijk met de auto naar Pel geweest, Jesper was de bob!!:o -
03 Januari 2010 - 15:26
Marjan Boer:
Hoi Mirjan,
Allereerst de beste wensen voor 2010!
Het is erg leuk om je reisverslagen te lezen en je prachtige foto's te bekijken, we genieten zo een beetje met je mee. Veel plezier nog en geniet ervan!
Groetjes Kees en Marjan Boer -
03 Januari 2010 - 17:26
Alice:
Hoi Mirjan,
Natuurlijk een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst. Blijf lekker genieten en ik blijf genieten van je reisverslagen.
Groetjes Alice -
03 Januari 2010 - 18:05
Roel En Wil:
Hallo Mirjan, weer genoten van je verhalen hoor! Geweldig om te lezen dat jij bent op de plaatsen waar wij pas geleden waren. Iedereen ervaart het natuurlijk op zijn eigen manier, maar toch! Toen wij bij de vuurtoren waren bij Byron Bay waren de straten ondergelopen en konden we niet overal doorrijden. Overal overstromingen en veel strand weggeslagen. Je merkt wel dat ze het daar gewend zijn.
Ook hebben we inmiddels van onze dochter Kristel begrepen dat jullie contakt hebben. Leuk hoor. Je gaat zwemmen met de kids begreep ik!!
Je bent al over de helft meisje. We zijn blij dat je zo geniet. Het is nu eenmaal een fantastisch land waar je heerlijk relaxt kan reizen en genieten. Volgend jaar om deze tijd hopen we weer ergens te camperen. Natuurlijk ook in Eltham een paar weken!
tot horens of tewel mailens en nog de allerbeste wensen voor 2010|!! Rtoel en Wil
04 Januari 2010 - 13:41
Jose:
hoi mirjan
ik heb voor het eerst jouw verslag gelezen.hoorde wel via je pa dat het goed ging Wat zal jii genieten daar. Strand ,zon en leuke gasten. Nou wees zuinig op jezelf hoor. Oh ja nog gelukkig nieuwjaar.kuzzie -
04 Januari 2010 - 18:43
Mariska:
ha fox,
nou je hebt wat stof doen opwaaien hoor hier in het grote ammers met je verhalen en foto van Mostafa.
Ké had al bijna een ticket gekocht en ziet een vakantieadresje in verweggistan wel zitten. wij hebben trouwens ondertussen allemaal zitten sniffen bij all you need met al die verre liefdes die met de kerst allemaal binnengevlogen moesten worden. we voelden al aan dat de kaasmeisjes volgend jaar ook in actie moesten komen. al denk ik dat je vriendje misschien wel zou schrikken van het hoge babygehalte bij de kaasmeisjes ha ha.
met oud en nieuw was inderdaad erg leuk om je even te horen, wel gek hoor het leek of je zo binnen kon stappen. ke heeft zich goed gedragen met het oog op de nachtelijke fietstrip die er nog aan zat te komen omdat taxi de vos niet kon rijden ha ha.
nou tot snel en ik eet je kaas zaterdag wel op, inclusief het laatste stukje -
04 Januari 2010 - 20:37
Rosemarie:
Lieve Mir,
wat een heerlijke story weer. Ook een heerlijke man... eh foto's heb je op je pagina gezet. Ik krijg bijna een soort heimwee gevoel - omdat ik je mis denk ik :-) Wat een belevenissen weer! Ik vind wel dat je echt alles aankunt nu hoor: als je al durft te plassen in een bus en het jammer vindt dat mensen maar 1 zoen geven met nieuw jaar, dan ben je echt zo goed als genezen hoor! In ieder geval heb je kerst en oud&nieuw totaal anders beleeft dan wij in het koude en soms witte Holland. Gisteren ben ik nog goed onderuit gegaan tijdens een rondje lopen... dat maak jij dan weer niet mee. Oh ja, wij waren thuis met oud&nieuw, maar volgens mij sliep onze straat om twaalf uur. Wij gingen naar buiten en ... er was niemand. Ook een gekke gewaarwording hoor! Maar, oliebollen, appelbeignets en andere met poedersuiker besneeuwde lekkernijen heb je zeker ook moeten missen! Jammer hoor. In ieder geval heb je prachtige plaatjes bij je verhaal en heb ik weer verlekkerd gelezen hoe jij je vermaakt aan de andere kant van de wereld. Lieve Mir, geniet weer verder! Ik mail snel weer (via hyves ofzo) langer.
Dikke kus, Rosemarie -
04 Januari 2010 - 21:01
Cora:
Ha! :D
We hebben je wel een beetje gemist hoor met oud&nieuw het Achterland was zo goed als uitgestorven.. geen goede zaak. Fam. de Vos was compleet vertrokken. Volgend jaar moet jij iedereen maar weer motiveren om tot 00:00 nog eventjes thuis te blijven. ;)
Ai.. die nieuwjaarsduik in Australie lijkt mij idd ook een stuk beter... Hier was het koud..! Maar gelukkig hadden we een geimproviseerde jaccuzi klaar staan en was het wel goed voor.. ja let op.. 6000 euries! Dat was het dan ook wel weer waard. (A)
Geniet van je tijd!
X! -
05 Januari 2010 - 18:26
Eva, Wouter, Mirthe:
Wij wensen je ook eenz eer gelukkig 2010,(dwz gezond, liefdevol, gezellig, fortuinlijk, sportief, satisfying...)
Eerlijk is eerlijk; Mostafa ziet er uit als een heerlijke vent. Vertel is..?
5 (?) jaar geleden was ik (W) met Tru, Alexander en Evy in Surfers Paradise. Extra Leuk om de foto's te zien.
Enjoy!! -
05 Januari 2010 - 20:19
Kees Uut Krommenoeke:
Hoi Mir,
Hier maar weinig gemist hoor, blijf maar even daarginds in de zon.
Relax....man
Weer een heel boeiend verslag en leuke foto's, ik miste nog wat actiefoto's van het sporten (oa met M.)
Groenten !!!
Ome Kees -
06 Januari 2010 - 22:15
Teus&Co.:
Je had weer een heel verhaal.Mooi om te lezen.Ga zo door.De 8e januari hebben we de bijeenkomst van de buurtjes.Komt vast goed. Niels is druk aan het schaatsen.En Nienke met de slee.Verder alles oke.Doeiiiii.////. -
12 Januari 2010 - 15:14
Joke:
Hoi Mirjan,
Prachtig al die mooie strandfoto's! Hier is het echt winter, koud, sneeuw etc. heel Nederland natuurlijk ontregeld! Wij gaan met de hele fam. een weekje wintersporten, ook gezellie hoor! Nou goeie reis weer verder en voor je de volgende keer in de bus gaat niet teveel drinken hè!!
Hartelijke groetjes van alle Waalwijkjes -
12 Januari 2010 - 21:10
Jaco En Joke :
Hoi Mirjan,mooie verhalen.Al veel beleefd zo te merken. Vanaf nu gaan wij je ook beter volgen. Gisteren hebben wij Esther op het vliegtuig gezet en wij verwachten dat ze 13 januari rond de middag in Sydney aankomt. Heeft een hostel geboekt en gaat op zoek naar een kamer. Ze heeft de kite met plank mee dus je kunt daarop ook gaan oefenen. Misschien kom je haar tegen of weet je haar te vinden.esrem@hotmail.com
Goede reis verder en veel plezier.